Masonstvo

Masonstvo odnosno Slobodno Zidarstvo je najpoznatije i najveće Bratstvo na svijetu. Masonstvo u suštini potiče rad na moralnom poboljšanju čovjeka i zajednice, koristeći pritom razne Simbole i Alegorije.

Svijetlo Slobode

Temeljne Masonske vrijednosti su Sloboda, Jednakost i Bratstvo. Svijetlo i uređen okvir za slobodan i moralan život Masona daju Biblija, Kutnik i Šestar. Bog kao Veliki Arhitekt Svemira daje nam slobodu savjesti koja nadilazi ljudske dogme i ograničenja nad našim uvjerenjima.

Škola tolerancije

Kako bi se ta sloboda osigurala potrebna je vjerska tolerancija – u okviru koji poštuje tuđe slobode i prirodna prava te zajednička pravila i zakone.

Slobodno Zidarstvo inicijalno je otvoreno ljudima različitih vjeroispovijesti, nacionalnosti, narodnosti i rasa – bez predrasuda i u okviru uzajamnog poštivanja. Također, liberalno Masonstvo podrazumijeva mješovite Lože muškaraca i žena.

Masonstvo je životna škola koja uči kako treba poštivati građanske institucije i zakone domovine, živjeti časno i s integritetom, pravedno postupati prema drugima i raditi na osobnom razvoju.

300 godina od Konstitucije

Škotski prezbiterijanski službenik, vlč. James Anderson, objavio je 1723. godine Konstitucije slobodnih zidara. Dakle, prije točno 300 godina objavljen je prvi “ustavni“ dokument Masonstva. U Konstitucijama stoji kako je Mason dužan poštivati moralni Zakon, dok su pojedina mišljenja prepuštena čovjeku koji treba biti dobar, častan i iskren. Također, Mason treba biti miroljubiv prema građanskoj vlasti, odnosno nikada ne smije biti u spletkama i zavjerama protiv dobrobiti domovine odnosno države.

Prosvjetiteljsko nasljeđe

Masonsko stvaralačko nasljeđe prije svega se vidi u razvijenim i otvorenim društvima koja cijene ljudsku slobodu. Naše intelektualno, filozofsko i duhovno nasljeđe najviše proizlazi iz prosvjetiteljstva kada se nastojao izgrađivati bolji i racionalniji svijet, u kojemu će Istina odnosno činjenice nadjačati predrasude.

Rad na sebi

Masonstvo pruža čovjeku mogućost spoznaje sebe i drevnim znanjima, razumijevajući tumačenje Simbola i Alegorija u okviru Moralnog Zakona. Naša je moralna dužnost probuditi i izgraditi Vrline čiji će energiju osjetiti i svijet oko nas. Naš brat Benjamin Franklin rekao je kako je Masonski Rad čisti Rad Ljubavi. Masonska Plaća je u odnosima s drugima; simpatija rađa simpatiju, ljubaznost rađa ljubaznost, uslužnost rađa uslužnost..

Saznajte više naše poruke, a više informacija o Masonstvu.