Izjave

Izjave Velike Nacionalne Lože Hrvatske povodom određenih događaja

Izjava povodom tragičnog događaja u Parizu, 13. studenoga 2015.

 Braća i Sestre VELIKE NACIONALNE LOŽE HRVATSKE i njihov Veliki Majstor izražavaju osjećaje bratske i nježne bliskosti u trenucima tragičnog događaja u Parizu osuđujući s čvrstom odlučnošću nasilje i ludilo rođeno iz potpuno iskrivljenog poimanja religije, a koja bi trebala otvarati beskonačne bratske veze među svim živim bićima na svijetu.

Najdublje suosjećajući sa žrtvama i njihovom rodbinom osjećamo potrebu još jednom naglasiti koliko je uvijek potrebno snažno i beskompromisno zagovarati Ljubav u odnosima među ljudima svih spolova, rasa, vjeroispovijesti i boje kože. Mada suočeni sa ovakvim strahotnim događanjem nikada ne smijemo izgubiti nadu da će riječi iz naših Hramova: Sloboda-Jednakost-Bratstvo jednog dana zavladati svijetom.

Izjava solidarnosti i suosjećanja sa stanovništvom područja pogođenog prirodnim katastrofama

Mi, Braća i Sestre Velike Nacionalne Lože Hrvatske, želimo ovom prilikom izraziti svoju bratsku Solidarnost i Suosjećanje s populacijom Kariba, Meksika, Floride i ostalih pogođenih područja, koji svjedoče svoj snazi i moći Majke Prirode, na nažalost, najdestruktivniji mogući način. Životi su izgubljeni, domovi uništeni, a šteta, kako prirodna tako i ona materijalna, takvih je razmjera da bespomoćnost i strah dominiraju. Iako fizički udaljeni, u svojim mislima i srcima stojimo tik uz one u nedaćama i patnji, kao i uz svu Braću koja poduzimaju iznimne napore ne bi pomogli, smanjili štetu i ublažili bol…

Usprkos veličini ove tragedije i činjenici da se tama nadvila nad pogođenim područjem, Velika Nacionalna Loža Hrvatske odlučna je u vjeri u prevagu Svjetlosti, nadu za boljim i ljepšim sutra, kao i u Snagu bratske Ljubavi koju, ovom prilikom želimo odaslati svima potrebitima.

Izjava povodom tragičnog događaja u Bruxellesu, 22. ožujka 2016.

U trenucima tragičnih događaja u Bruxellesu, veliki Majstor i sva Braća i Sestre VNLH osjećaju potrebu snažno reagirati upućujući poruku da nasilje i brutalnost nikada ne smiju i neće biti ta pojavnost koja će svijet skrenuti prema jednakom načinu postupanja.

Upućujući najiskrenije izraze sućuti svim žrtvama bezumlja i njihovoj rodbini, osjećajući gnušanje nad terorizmom svih boja i motiva, nadamo se da će ove nevine žrtve biti onaj konačni trenutak prijeloma u svijesti svih nas, u sveopćem shvaćanju da se nikakvi problemi nigdje i nikada nisu uspjeli riješiti nasiljem i ratom.

Ostajemo na braniku mira, pravde i ljubavi nastojeći uvijek promicati toleranciju i ljubav među svim narodima, rasama, religijama i spolovima na Zemlji.

Izjava povodom napada na Brata, Velikog Majstora Velikog Orijenta Francuske u Parizu

Velika Nacionalna Loža Hrvatske, predstavljena Velikim Majstorom kao i svom Braćom i Sestrama, u dubokoj nevjerici, osuđujući bilo kakav oblik agresije usmjerene protiv čovjeka, njegove osobnosti, tjelesnog integriteta ili prava čovjeka i građanina, izražava svoje najdublje suosjećanje povodom divljačkog napada na Brata, Velikog Majstora Velikog Orijenta Francuske (GOdF), proteklog tjedna u Parizu.

Uz snažnu bratsku potporu, želju za čim bržim iscjeljenjem i povratkom na svoju dužnost u izvršavanju stoljetnih zadaća i vrijednosti Univerzalnog Masonstva, Velika Nacionalna Loža Hrvatske stoji ODLUČNA i SNAŽNA da se Ljubavlju, Mudrošću, Snagom i Ljepotom, zajednički suprotstavi svim nastojanjima da se čovjeka suočenog s izazovima današnjice skrene s njegovog istinskog puta. Upravo je naša bratska povezanost ta koja predstavlja čvrsto uporište u borbi ZA slobodu duha i uma, ljubav, toleranciju, nenasilje, mir… svakog ponaosob, ali i čovječanstva u cjelini…

Dopis upućen Velikom Majstoru GOF-a povodom upada žutih prsluka u njihovu Ložu u Tarbesu

Najuglednijem, najslavnijem velikom meštru Velikog Orijenta Francuske,

Duboko pod stresom, šokiran i tužan nakon posljednjeg besmislenog i okrutnog napada na Lože u Tarbesu, izražavamo našu najčvršću i bezuvjetnu solidarnost svoj Braći i Sestrama Velikog Orijenta Francuske. Napad na prostorije i imovinu institucija koje stotine godina promiče toleranciju, dijalog, razumijevanje, slobodu govora i izražavanja pojedinačne ideje pokazuju da čak i u današnjem društvu, koje se smatra demokratskim i otvorenim, još uvijek postoje mračne sile koje masoneriju smatraju fizičkim neprijateljem. Oštro osuđujemo ovaj čin nasilja glasno poručujući da nas to ne plaši i da ć ne zaustavi nas. Naprotiv, dodatno nas jača u odlučnosti da nastavimo dalje svojim radom i na putu stvaranja društva slobode, jednakosti i bratstva.

Za dobrobit naše Domovine i cijelog Čovječanstva – uz najiskrenije i najtoplije Trostruko Bratsko Priznanje.

Saznajte naše glavne poruke i više o Masonstvu.